Hogedruk Machinist

De cursus Hoge Druk Machinist (HDM)-Basis is de vervolgcursus op de basiscursus Hoge Druk Spuiter HDS. Volgens de SIR regelgeving dienen personen die hoge-druk installaties bedienen (de pomp en toebehoren) in het bezit te zijn van het HDM certificaat (voor het uitvoeren van spuitwerk is een HDS certificaat voldoende). In deze HDM cursus worden de deelnemers voorbereid op het HDM examen van de SIR.

Inhoud training

Theorie:

 • Druk, Cavitatie, Reactiekracht
 • Opbouw van een hoge druk installatie
 • Het gebruik en de bediening van een HD installatie
 • Veiligheidsregels en voorschriften
 • Rekenen met druk/tabellen

Praktijk:

 • Opbouwen en de bediening van een HD installatie
 • Uitvoering van dagelijks onderhoud en inspecties
 • Correct gebruik PBM’s

Trainingsvorm

Deze cursus duurt twee dagen en wordt gegeven aan groepen van maximaal 15 personen. De eerste dag wordt de theorie behandeld en op de tweede dag wordt in de praktijk geoefend.

Voor groepen en bij incompany trainingen kunnen de cursusvorm en de lestijden (avonden en weekenden zijn ook mogelijk) worden aangepast. Het examen wordt op een apart in aansluiting op de cursus in te plannen dag door de SIR afgenomen. Bij het aanvragen/inplannen van een cursus dient rekening te worden gehouden met een aanvraagtijd van 10 werkdagen voor het SIR-examen.

Certificaat

Bij voldoende resultaat ontvangt de kandidaat het Hoge Druk Vloeistof Reinigen Certificaat HDM. Het HDM certificaat is 2 jaar geldig.

Taal

Het examen Hogedruk Machinist kan door de SIR naast in het Nederlands ook in het Engels, Duits en Frans worden afgenomen. Voor een training in een buitenlandse taal stellen wij graag een aanbieding op maat voor u op.

Locatie

De training vindt plaats bij DELTA Safety Training in Rotterdam. DELTA heeft een volledige indoor trainingslocatie met alle faciliteiten voor een veilige, goede training en een comfortabel verblijf. De cursus en het examen kunnen ook op locatie worden verzorgd, mits uw locatie voldoet aan de door SIR gestelde eisen. Wij adviseren u graag hierover.

Toelatingseisen

Aan het HDM examen van de SIR kan pas worden deelgenomen als de kandidaat minimaal 6 maanden in het bezit is van een HDS certificaat.

Prijs

De prijs rechtsboven op deze pagina is inclusief het lesmateriaal, gebruik praktijkmiddelen, het digitale lesboek, het examen voor SIR-leden, lunch, koffie en thee. Voor niet SIR-leden geldt een toeslag van EUR 80,- op de bovengenoemde prijs.

Let op, voor deze cursus gelden andere betalings- en boekingsvoorwaarden. Eenmalig kosteloos verplaatsen of annuleren is alleen mogelijk mits de wijziging minimaal 15 werkdagen voor aanvang van de training van de training per e-mail is doorgegeven. Annuleringen voor het reeds aangevraagde examen bij de certificerende instantie korter dan 15 werkdagen voor aanvang van de training kunnen niet kosteloos worden doorgevoerd.

Overige informatie

 • De planning van de opleiding kunt u rechtsboven op de cursuspagina vinden, wanneer u een cursus naar keuze selecteert.
 • De geplande cursussen zijn zeer geschikt voor individuele kandidaten of kleine groepen. Voor groepen en/of incompany trainingen maken wij graag een aanbieding op maat voor u.
 • Neemt u gerust contact met ons op indien u uw opleiding niet kunt vinden of u geen geplande data ziet voor de cursus naar keuze.