Hogedruk Spuiter

De basistraining Hoge Druk Spuiter is bedoeld voor personen die met hoge-druk waterstraal-installaties (gaan) werken en het SIR certificaat ‘HDS’ moeten behalen. Het werken met hoge-druk waterstraal-installaties brengt potentieel grote risico’s met zich mee. Het is daarom dat in deze cursus door ervaren en vakkundige instructeurs aan de deelnemers wordt geleerd hoe op een veilige manier met deze installaties kan worden gewerkt.

Inhoud training

Deze training bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte:

Theorie:

 • Drukverlies, reactiekracht, waterverbruik, inrichting spuitplaats en werking van het systeem
 • Gebruik en bediening van een hoge druk installatie en bijbehorende materialen, zoals kruipslang, pistool, lans en diverse spuit-monden
 • Veiligheidsregels/voorschriften
 • Rekenen met druk/tabellen
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen

Praktijk:

 • Werken met pistool en kruipslang
 • Reactiekracht
 • Persoonlijke beschermings middelen

Trainingsvorm

Deze cursus duurt 2 dagen en wordt gegeven aan groepen van maximaal 15 personen. De eerste dag bestaat uit theorie en de tweede dag wordt praktijkinstructie gegeven. Bij aanmelding van complete groepen en/of incompany trainingen kunnen de cursusvorm en de lestijden (ook avonden en weekenden zijn dan mogelijk) worden aangepast.

Het examen (dat ook uit een theorie- en een praktijkdeel bestaat), wordt door de SIR afgenomen en duur één dagdeel. Het examen (is dus niet in de twee dagen van de cursus inbegrepen, qua tijd) organiseren wij het liefste op de dag direct na de tweede cursusdag. Een voorlees-examen voor het theoriegedeelte is mogelijk voor kandidaten die moeite hebben met lezen.

Certificaat

Bij voldoende resultaat ontvangt de kandidaat het Hoge Druk Vloeistofreinigen Certificaat HDS. Het certificaat is 2 jaar geldig en na verlenging steeds 3 jaar (SIR normen). Verlenging van het certificaat dient plaats te vinden, voordat het huidige certificaat verlopen is.

Taal

Het examen Hogedruk Spuiter kan door de SIR naast in het Nederlands ook in het Engels, Duits en Frans worden afgenomen. Voor een training in een buitenlandse taal stellen wij graag een aanbieding op maat voor u op.

Locatie

De training vindt plaats bij DELTA Safety Training in Rotterdam. DELTA heeft een volledige indoor trainingslocatie met alle faciliteiten voor een veilige, goede training en een comfortabel verblijf. De cursus en het examen kunnen ook op locatie worden verzorgd, mits uw locatie voldoet aan de door SIR gestelde eisen. Wij adviseren u graag hierover.

Toelatingseisen

Voor deelname aan deze cursus worden geen toelatingseisen gesteld. Aan het praktijkgedeelte van het SIR examen kan de kandidaat pas deelnemen als hij/zij voor het theoriegedeelte van het SIR examen is geslaagd. De uitslag van het theoriegedeelte wordt direct na afloop, voor aanvang van het praktijkgedeelte, kenbaar gemaakt.

Prijs

De prijs rechtsboven op deze pagina is inclusief het lesmateriaal, gebruik praktijkmiddelen, het digitale lesboek, het examen voor SIR-leden, lunch, koffie en thee. Voor niet SIR-leden geldt een toeslag van EUR 80,- op de bovengenoemde prijs.

Let op, voor deze cursus gelden andere betalings- en boekingsvoorwaarden. Eenmalig kosteloos verplaatsen of annuleren is alleen mogelijk mits de wijziging minimaal 15 werkdagen voor aanvang van de training van de training per e-mail is doorgegeven. Annuleringen voor het reeds aangevraagde examen bij de certificerende instantie korter dan 15 werkdagen voor aanvang van de training kunnen niet kosteloos worden doorgevoerd.

Overige informatie

 • De planning van de opleiding kunt u rechtsboven op de cursuspagina vinden, wanneer u een cursus naar keuze selecteert.
 • De geplande cursussen zijn zeer geschikt voor individuele kandidaten of kleine groepen. Voor groepen en/of incompany trainingen maken wij graag een aanbieding op maat voor u.
 • Neemt u gerust contact met ons op indien u uw opleiding niet kunt vinden of u geen geplande data ziet voor de cursus naar keuze.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Wees de eerste om “Hogedruk Spuiter” te beoordelen