Hulpmonteur Steigerbouw

In de cursus Hulpmonteur Steigerbouw leren aankomende hulpmonteurs alle belangrijke basiskneepjes van het vak om daarna in de praktijk voldoende ervaring op te doen om aan de cursus Monteur Steigerbouw te kunnen beginnen. 

Inhoud training

Tijdens de training worden de deelnemers met behulp van veel praktijkopdrachten, beeldmateriaal en e-learning in vijf dagen voorbereid op het examen Hulpmonteur Steigerbouw, dat op de zesde dag plaatsvindt.                 

In deze training wordt gewerkt met hoogwaardig steigerbouwmateriaal van scafom-rux. Elke trainingsdag bij deze training Hulpmonteur Steigerbouw bestaat uit een afwisselend programma met korte informatierondes door de trainer en diverse groepsopdrachten voor de deelnemers. De opdrachten zijn zo geformuleerd dat ze zoveel mogelijk aansluiten bij de eigen beroepspraktijk en dat ze vooral uitnodigend zijn om op zoek te gaan naar de benodigde theorie. Daarnaast worden de deelnemers zoveel mogelijk geactiveerd om te leren door te doen. Tijdens de training komen de volgende onderdelen aan bod:

Dag 1-5:

 • De hoofdregels en gebruikte begrippen in de steigerbouw
 • Steigermaterialen en –onderdelen verklaren en benoemen op tekeningen
 • Correct en veilig toepassen van Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM’s)
 • Ergonomisch verantwoord verplaatsen van steigermateriaal
 • Zelfstandig sorteren van steigermateriaal op afmeting en soort
 • Veilig transporteren van steigermateriaal
 • De begrippen sterkte, stijfheid en stabiliteit
 • Veilig monteren en demonteren van traditionele en systeemsteigers tot 8 meter hoog en een uitbouwconsole
 • Veilig monteren en demonteren van een stalen rolsteiger tot 8 meter hoog
 • Omgaan met steigercontrolesystemen (bijv. Scafftag-procedure)

Dag 6: Theorie en praktijkexamen

Trainingsvorm

Deze training duurt zes dagen wordt gegeven aan groepen van maximaal 10 deelnemers. Op dag zes wordt een theorie en praktijkexamen afgenomen door een DNV-GL gecertificeerd examenbureau. In deze training wordt gewerkt met hoogwaardig steigerbouwmateriaal van scafom-rux.

Certificaat

Bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer het DNV-GL vakbekwaamheids-certificaat Hulpmonteur Steigerbouw. Het betreft een persoonscertificering onder ISO 17024. Met dit certificaat wordt voldaan aan de vakbekwaamheids-eis van de Richtlijn Steigers. Daarin is vastgelegd dat vanaf 1 januari 2017 de vakbekwaamheid aangetoond moet kunnen worden.Na succesvolle afsluiting ontvangt men het vakbekwaamheidcertificaat Hulpmonteur Steigerbouw van DNV-GL met een geldigheid van 5 jaar.

Taal

De training wordt in het Nederlands gegeven. Op aanvraag en bij voldoende deelnemers kan de cursus ook in andere talen worden verzorgd.

Locatie

De training vindt plaats bij DELTA Safety Training in Rotterdam. DELTA heeft een volledige indoor trainingslocatie met alle faciliteiten voor een veilige, goede training en een comfortabel verblijf. Deze training kan op aanvraag op locatie worden verzorgd, mits daar de juiste voorzieningen beschikbaar zijn.

Toelatingseisen

Er zijn geen specifieke toelatingseisen voor deze cursus, maar het vooraf behalen van het certificaat Basisveiligheid VCA raden wij aan.

Prijs

De prijs rechts boven op deze pagina is inclusief alle trainingsmaterialen, het DNV-GL theorie- en praktijkexamen en certificaat en lunch, koffie en thee. In deze cursusprijs is ook een afdracht van € 75,00 per certificaat aan de Stichting Veilig Werken Op Hoogte inbegrepen. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW.

De Stichting Veilig Werken op Hoogte hanteert vanaf 1 april 2019 tot en met 31 december 2020 bij iedere steigerbouw opleiding een toeslag ‘digitale examenbank’ van 15 euro per certificaat. DELTA Safety Training brengt deze toeslag in rekening bovenop de originele cursusprijs.

Overige informatie

 • De planning van de opleiding kunt u rechtsboven op de cursuspagina vinden, wanneer u een cursus naar keuze selecteert.                                                                  
 • De geplande cursussen zijn zeer geschikt voor individuele kandidaten of kleine groepen. Voor groepen en/of incompany trainingen maken wij graag een aanbieding op maat voor u.                                                                                                         
 • Neemt u gerust contact met ons op indien u uw opleiding niet kunt vinden of u geen geplande data ziet voor de cursus naar keuze.      

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Wees de eerste om “Hulpmonteur Steigerbouw” te beoordelen