Voorman Steigerbouw

De praktijkgerichte training Voorman Steigerbouw brengt steigerbouwers alle kennis en vaardigheden bij om als voorman leiding te kunnen geven aan een of meerdere steigerbouwteams. 

Inhoud training

Tijdens de training Voorman Steigerbouw komen de volgende onderdelen aan bod:

 • Het proces van opdrachtverwerving tot uitvoering;
 • Veilige en efficiënte werkmethodieken bepalen voor het monteren, aanpassen en demonteren van één of meerdere steigers op locatie;
 • Goede werkinstructies en tekeningen maken en presenteren aan de toegewezen steigerbouwploeg(en);
 • Aansturen van de toegewezen steigerbouwploeg(en);
 • Berekenen en controleren van massa (in kg, ton) en steigervolume (in m³).
 • Doorspelen van de benodigde gegevens voor de te bouwen complexe steiger(s) aan de constructeur, aan de hand van informatie en tekeningen van de opdrachtgever;
 • Wat wordt verstaan onder ‘complexe steigers’ en ‘specifieke omstandigheden’;
 • Toezien op de naleving van de voorschriften;
 • Beoordelen van alle veiligheidsaspecten van steigers, op basis van controles;
 • Waar nodig corrigerende maatregelen voorstellen;
 • Vrijgeven van steigers die voldoen aan de eisen, als de voorman hiervoor bevoegd is verklaard door de werkgever op basis van zijn competenties.

Trainingsvorm

Deze training durt vijf dagen en wordt meestal verdeeld over meerdere weken. De cursus wordt gegeven aan groepen van maximaal 9 personen.  In deze training wordt gewerkt met hoogwaardig steigerbouwmateriaal van scafom-rux.

Certificaat

Na succesvolle afsluiting ontvangt men het vakbekwaamheidcertificaat Voorman Steigerbouw van DNV-GL met een geldigheid van 5 jaar. Het betreft een persoonscertificering onder ISO 17024. Met dit certificaat wordt voldaan aan de vakbekwaamheids-eis van de Richtlijn Steigers. Daarin is vastgelegd dat vanaf 1 januari 2017 de vakbekwaamheid aangetoond moet kunnen worden. 

Taal

De training wordt in het Nederlands gegeven. Op aanvraag en bij voldoende deelnemers kan de cursus ook in andere talen worden verzorgd.

Locatie

De training vindt plaats bij DELTA Safety Training in Rotterdam. DELTA heeft een volledige indoor trainingslocatie met alle faciliteiten voor een veilige, goede training en een comfortabel verblijf. Deze training kan op aanvraag op locatie worden verzorgd, mits daar de juiste voorzieningen beschikbaar zijn.

Toelatingseisen

Kandidaten dienen een relevante MBO- of daaraan gelijkwaardige opleiding te hebben gevolgd. Ook zijn ze in het bezit van het certificaat ‘1e Monteur Steigerbouw / Steigerbouwer B’ en beschikken ze over de juiste vakbekwaamheid en leidinggevende capaciteiten.

Alleen kandidaten met de vereiste basiskennis en -ervaring kunnen de opleiding succesvol afronden. Het basisniveau kan met behulp van een onafhankelijke niveau-meting van ‘Eureka Examens’ worden bepaald.

Prijs

De prijs rechts boven op deze pagina is inclusief alle trainingsmaterialen, het DNV-GL theorie- en praktijkexamen en certificaat en lunch, koffie en thee. In deze cursusprijs is ook een afdracht van € 75,00 per certificaat aan de Stichting Veilig Werken Op Hoogte inbegrepen. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW.

De Stichting Veilig Werken op Hoogte hanteert vanaf 1 april 2019 tot en met 31 december 2020 bij iedere steigerbouw opleiding een toeslag ‘digitale examenbank’ van 15 euro per certificaat. DELTA Safety Training brengt deze toeslag in rekening bovenop de originele cursusprijs.

Overige informatie

 • De planning van de opleiding kunt u rechtsboven op de cursuspagina vinden, wanneer u een cursus naar keuze selecteert.                                                                  
 • De geplande cursussen zijn zeer geschikt voor individuele kandidaten of kleine groepen. Voor groepen en/of incompany trainingen maken wij graag een aanbieding op maat voor u.                                                                                                         
 • Neemt u gerust contact met ons op indien u uw opleiding niet kunt vinden of u geen geplande data ziet voor de cursus naar keuze.      

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Wees de eerste om “Voorman Steigerbouw” te beoordelen